Vegansk kladdkaka med glasyr och kokos som topping

En_kakbit

2_in_1_sproud

Oavsett när på året är choklad alltid uppskattat, speciellt om det är i form av en kladdkaka. En veganska variant med glasyr och rostad kokos som topping är oemotståndligt god och kan dessutom avnjutas av de flesta. Perfekt för fredagsfikat på jobbet, eller måndag, eller tisdag, eller onsdag?

 

8 portioner kladdkaka 

  • Tillagning av kakan ca 45 min + avsvalning i ca 2 timmar
  • Tillagning av glasyr och topping ca 15 min

 

 

Detta behöver du:

Kakan:
  • 2 dl rörsocker, strö
  • 2 dl florsocker (finmixat rörsocker)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl rismjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ dl tapiokastärkelse, mjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl Sproud
  • ¾ dl vegetabilisk olja
Glasyr & rostad kokos som topping:
  • 100g florsocker
  • 15g kakao
  • 30g Sproud
  • 1 krm salt
  • 1 krm snabbkaffe
  • 100g kokoschips att toppa med

 

Så här gör du:

Kakan:
  1. Sätt ugnen på 200° på över- och undervärme.

  2. Blanda alla de torra ingredienserna, rör i oljan och sedan Sproud.

  3. Häll smeten i en rund ugnsform (ca 22cm i diameter), och grädda kakan i mitten på ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna helt.

Glasyr och topping:
  1. Blanda ihop florsocker och kakao. Tillsätt sedan Sproud och vispa tills du får en jämn smet. Pressa därefter snabbkaffet genom en finmaskig sil och blanda ner det tillsammans med salt i glasyren.

  2. Häll glasyren över den avsvalnade kakan och låt den gärna sätta sig ståendes i kylen. Kakan blir som godast om den får vila i kylen ca 2 h innan den serveras. 

  3. Rosta kokosen i en torr stekpanna på hög värme under omrörning för att rosta den jämnt, låt den sedan svalna.

  4. Strö kokosen över hela kakan eller i önskat mönster precis innan servering.

 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen