Risotto med svart tryffel, karljohansvamp och parmesan

 

Magisk risotto med en oslagbar smaktrio i form av svart tryffel, karljohansvamp och parmesan. Den perfekta risotton är krämig och riset har lagom tuggmotstånd. Följer du det här grundreceptet på har du alla chanser att lyckas! 

 

Detta behöver du: 

  • 30 gram torkad karljohansvamp 

  • 2 Schalottenlökar 

  • 2 klyftaor vitlökar 

  • 1 msk olivolja 

  • 3 dl arborioris 

  • 3 dl vitt vin, torrt, valfritt 

  • 8 dl grönsaksbuljong 

  • 50 gram smör 

  • 100 gram parmesanost, färsk, riven 

  • 40 gram färsk svart tryffel 

  • Salt 

  • Svartpeppar 

 

Så gör du: 

  1. Lägg svampen i blöt. 

  1. Koka upp buljongen och låt den puttra i en kastrull bredvid risotton. Buljongen måste vara varm, annars avstannar tillagningen av riset. 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt det rostas tills det blir blankt och något transparent - då suger riset åt sig buljongen och smakerna bättre. Tillsätt vinet och låt det ånga bort. 

  1. Tillsätt ca 2 dl buljong åt gången och rör långsamt tills allt absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att krämigheten kommer fram. 

  1. Sila av vattnet från svampen och skär dem i lite mindre bitar. Fräs svampen i smör i en separat stekpanna så att den blir lite lätt gyllenstekt. Krydda med en nypa salt. 

  1. Tillsätt smör, riven parmesan och riven tryffel i risotton. Tillsätt svampen och blanda om väl. Smaka av och krydda med mer salt, peppar och tryffel om det behövs. 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen