Gulaschgryta med veteöl och kikärtor

Öl i gulasch? Absolut! Att koka kött i öl är sen gammalt, och till mustiga höstgrytor är de mörkare ölsorterna oemotståndliga. Vi bestämde oss dock för att testa vårt klassiska gulaschrecept med HÖSTMYS-boxens alkoholfria veteöl istället för den stabbiga stouten i hopp om att få till en skarpare smak. Resultatet? En nyårssensation av en gryta där Hoegaardens karakteristiska och fruktiga syra lyfte receptet till en ny nivå. I detta receptet görs grytan i en slökokare, men kan även göras som långkok på vanlig spis.

 

Detta behöver du:  

Gryta:

  • 1 kg högrev
  • 2 stora lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 paprikor – gul, röd, grön
  • 2 burkar kikärtor (4 dl)
  • 5 dl Hoegaarden Original alkoholfria veteöl
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 4 msk oxfond
  • 1 liter vatten
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk spiskummin
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2-4 msk maizena
  • Salt, peppar, chiliflagor enligt egen önskan

 

Tillbehör:

  • 5 dl gräddfil

 

Så gör du: 

  1. Ansa högreven och skär upp i mindre tärningar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om på hög temperatur. Häll över köttet i en slökokare (om du kokar på spis, korta ner koktiden med en timme, håll värmen låg och rör om en gång i timmen) och låt sedan hackad, gul lök mjukna i stekpannan tillsammans med smör. Häll i slökokaren.
  2. Hacka vitlök och paprika och häll ned i slökokaren tillsammans med sköljda kikärtor. Häll i Hoegaarden vetöl, finkrossade tomater, oxfond och vatten. Krydda och låt allt puttra ihop under 6 timmar på högsta värmeläget.
  3. När det är ca 1 timme kvar av koktiden, rör ihop kallt vatten med majsredningen och ha ner i grytan. Servera med en klick gräddfil.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen